Als u geen last van claustrofobie hebt, is een kruipruimte niet zo heel moeilijk te isoleren. Het is prima zelf te doen, wanneer de kruipruimte hoger dan 50 centimeter is. Helaas is het feit dat u in een kleine ruimte moet, voor veel mensen afstotend. Op het meeste isolatiemateriaal staat hoe u het zelf kunt plaatsen. Doe het zelf aan de hand van een aantal praktische tips van klussenbedrijf Sthgn. Doe er uw voordeel mee!
Soorten Isolatie
Er zijn verschillende soorten isolatie die u onder uw vloer kunt gebruiken. Voor verschillende vloeren, kunt u dan ook kiezen voor verschillende isolatievormen die het beste uitkomen. Graag zullen wij een aantal soorten isolatie voor u opnoemen.
Glas- of steenwol
Glas- of steenwol is een milieuvriendelijk en goedkoop product. Glaswol irriteert echter wel op de huid in de luchtwegen. Voor het aanbrengen kunt u dus beter beschermende kleding, handschoenen en een mondkapje dragen. Toch is het naadloos aan te brengen. Vlas, een alternatief voor glas en steenwol is wat duurder, maar irriteert niet bij het verwerken. Dit moet echter wel behandeld worden tegen schimmel. Glas- of steenwol is uitermate geschikt voor houtenvloeren en betonvloeren.
Thermokussens
Thermokussens zijn een andere vorm van isolatie. Deze kussens zijn eigenlijk luchtkussens van aluminiumfolie die onder de vloer gehangen worden. Doordat er weinig materiaal nodig is, is het erg milieuvriendelijk. Het is gemakkelijk aan te brengen met een nietmachine. Thermokussens kunnen goed gebruikt worden onder betonnenvloeren
EPS of XPS-platen
EPS of XPS-platen zijn piepschuimplaten die schoon en gemakkelijk verwerkbaar zijn. U moet alleen goed oppassen dat u geen kieren krijgt. De meeste platen zijn geschikt als ondergrond voor houten of betonnenvloeren. Ze kunnen echter ook boven de vloer geplaatst worden.
Isolatie schelpen
Schelpen zijn ook een goede vorm van isolatie, dat als een laag op de kruipruimte bodem kan worden gelegd. Schelpen houden o.a. vocht en stank tegen. Schelpen isoleert echter minder goed dan piepschuim, al isoleert het wel. De ventilatie mag echter niet altijd volledig worden afgesloten.
EPS korrels of chips
EPS korrels of chips zijn stukjes piepschuim die in de kruipruimte worden geblazen. Bij een dikke laag is er minder ventilatie nodig en als er water op de bodem staat, gaat het piepschuim drijven.
Zelf aanbrengen
Afhankelijk van hoe groot uw kruipruimte is en het gewenste isolatiemateriaal, kunt u binnen één a twee dagen kruipruimte isolatie aanbrengen. Hoewel de kruipruimte vaak onder uw gehele woning loopt, is de kruipruimte echter niet altijd één grote open ruimte. Vaak worden delen van de kruipruimte gescheiden door een muurtje. U moet er goed op letten dat u de isolatie over de gehele ruimte aanbrengt. Verder moet u de gebruiksaanwijzing goed lezen. Moet u het zoals de thermokussens vastnieten? Of moet u zoals de EPS korrels tot een bepaalde dikte op de grond leggen.
Professioneel isolatiebedrijf inschakelen
Voor overige vragen over het aanbrengen van isolatiemateriaal in uw kruipruimte of voor hulp bij het aanbrengen, kunt u altijd contact zoeken met de dichtstbijzijnde isolatiespecialist bij u in de buurt. Via Kooy Isolatie komt u direct in contact met meerdere isolatiebedrijven bij u uit de buurt. Deze ervaren specialisten willen u graag helpen met uw isolatiewensen.