Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van een huis. Dakgoten vangen hemelwater van schuine daken op en zorgen ervoor dat het water netjes afgevoerd wordt naar bijvoorbeeld het riool of een regenton. Er zijn verschillende soorten dakgoten, van verschillende materialen verkrijgbaar op de markt. Lees verder en ontdek de mogelijkheden! In samenwerking met Leonvos.be.

Materiaal

We beginnen met de verschillende materialen waarin dakgoten gemaakt worden. De meest voorkomende materialen zijn zink, koper, kunststof en aluminium.

Zink/koper

Zinken dakgoten zijn erg duurzaam en relatief goedkoop. Ze gaan lang mee, en bij eventuele lekkages zijn zinken dakgoten gemakkelijk te repareren. Zink is een van de meest voorkomende soorten dakgoten die worden gebruikt in Nederland. Koper heeft bijna de zelfde eigenschappen als zink, maar zal nog langer goed blijven. Het nadeel van koper is dat de prijs best hoog ligt.

Kunststof

Kunststof dakgoten zijn gemakkelijk te monteren. Ook zijn de kosten van kunststof dakgoten laag. Kunststof is een duurzaam materiaal dat lang mee gaat. Een nadeel van kunststof dakgoten is dat de levensduur van de dakgoten verlaagd kan worden door middel van temperatuurschommelingen.

Aluminium

Het voordeel van aluminium dakgoten is dat ze vaak zijn afgewerkt met een laag van PVC of primer, waardoor er niet snel corrosie op de dakgoten ontstaat. Aluminium dakgoten zien er bijna hetzelfde uit als kunststof dakgoten, maar is net een wat steviger materiaal dat langer meegaat. Ook zitten er geen naden in aluminium goten, waardoor vuil niet blijft haken in de goten.

Soorten

Er zijn in principe twee types dakgoten. De bakgoot en de hanggoot. De bakgoot komt het meeste voor in Nederland. Bakgoten vindt je vooral op de wat oudere woningen. Bakgoten zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen snel geplaatst worden. Bakgoten worden van verschillende materialen gemaakt. De hanggoot, wordt ook wel eens mastgoot genoemd, is na de bakgoot de bekendste in Belgiƫ. Hanggoten zijn halfrond en worden aan haken aan uw huis bevestigd. Vaak worden hanggoten gemaakt van zink, maar tegenwoordig kun u ook kiezen uit goten van kunststof, polyester of hout.