De badkamer is één van belangrijkste ruimte in een woning waarvan het hele gezin gebruik maakt. Een goede reden om er voor te zorgen dat juiste deze ruimte tip top is! Ben je toe aan een nieuwe badkamer? En badkamerrenovatie kan een hele klus zijn. Daarom dit artikel met alle informatie die jij nodig hebt wanneer jij je badkamer wilt gaan renoveren.

Weet wat uw mogelijkheden zijn

Het is mogelijk om je badkamer een snelle opfrisbeurt te geven. Verf is hiervoor de ideale oplossing. Denk er wel aan dat je verf gebruikt die geschikt is voor natte ruimtes. Verf is de snelste, goedkoopste en praktische oplossing om je badkamer een nieuwe look te geven. Als je de badkamer volledige wil vervangen, komt er veel meer bij kijken. Een goede voorbereiding is in dit geval erg belangrijk. Hieronder lees je meer over een goede voorbereiding.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het renoveren van je badkamer is natuurlijk niet in één middagje klaar. Het is daarom ook belangrijk dat, voor dat je echt aan de slag gaat, je goed na denkt over de volgende zaken: wat heb ik echt nodig in mijn badkamer, hoeveel mensen gaan er gebruik maken van de badkamer, hoeveel ruimte beschik ik, wil ik mijn badkamer (deels) zelf gaan verbouwen en hoeveel geld heb ik te besteden. Ook belangrijk om over na te denken is de plaats van bestaande aan- en afvoerleidingen. Probeer deze zoveel mogelijk te gaan hergebruiken in je nieuwe badkamer. Dit scheelt namelijk ook veel tijd en geld. Vergeet overigens niet te bedenken waar je, in tijd dat de badkamer wordt gerenoveerd, gaat douchen en dergelijke. Hoe beter dat jij je badkamerrenovatie voorbereidt, hoe meer je kan besparen op de werkuren en het geld.

Budget

Als je van plan bent om je badkamer te verbouwen en je huis is ouders dan tien jaar, dan kun je profiteren van groot voordeel. Vanaf 1 januari 2016 geldt namelijk dat je de werken kunt laten uitvoeren tegen een verlaagd btw-tarief van 6%. In sommige gevallen kun je ook beroep doen op een renovatiepremie. Dit bedrag kon oplopen tot €10.000. De prijs van het renoveren van een badkamer hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het afhankelijk van de luxe. Het is natuurlijk logisch dat een ligbad met een aparte douche duurder is dan een bad met douchekop erboven. De prijs heeft daarbij ook te maken met de kwaliteit van de materialen die er worden gebruik. Denk hierbij aan goedkope of juiste dure badkamertegels. Een andere kostenpost die de prijs bepaald zijn de installatiekosten. Om goedkoper uit te zijn kun je er voor kiezen om zelf de badkamermeubels te installeren. Je krijgt dan een vaak korting voor de zelfplaatsing.

Soorten badkamermeubels

De meubels in je badkamer bepalen voor een groot deel de stijl en uitstraling van je badkamer. Zoals waarschijnlijk bij iedereen wel bekend is, zijn er allerlei verschillende badkamermeubels. Deze meubels zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: wastafelmeubels, badkamerkasten, badkamerspiegels, toiletmeubels en wastafelkranen. Deze meubels zijn er in allerlei soorten, vormen, kleuren en maten te krijgen. Dit alles om er voor te zorgen dat jij jouw eigen stijl kunt creëren in je badkamer.

Goedkoper uit met een klusjesman

Mijn KlusserVia Mijn Klusser kunt u een klusbedrijf inschakelen die alles voor je regelt. Je kunt hier alleen aangeven wat absoluut in je badkamer aanwezig moet zijn en welke kleurstelling je wilt gebruiken. Het bedrijf zal de noodzakelijke materialen verzorgen. Deze manier is ideaal wanneer je zelf weinig tijd hebt. Een nadeel is wel dat zo’n bedrijf vast zit aan een aantal leveranciers voor meubels, tegels en accessoires. Voor jou betekent dit dus minder keuze uit producten. Je kunt er overigens ook voor kiezen om zelf meubels en dergelijke uit te zoeken bij verschillende winkels. Naast dat je nu precies in de hand hebt hoe je badkamer er uit komt te zien, kan je gemakkelijk rekening houden met het budget. De uitgekozen elementen voor je badkamer kan je vervolgens laten plaatsen door een professionele klusjesman. Dit laatste is de goedkoopste manier van een badkamerrenovatie.